Lepas Ni Mak Tak Payah Basuh Baju Ambe Doh’


KUALA TERENGGANU – “Lepas ni mak tak payah (perlu) basuh baju ambe (saya) doh,” itu pesanan terakhir atlet lumba basikal Terengganu, Mohamad Asmu’i Ali@Awang, 20, yang maut di Jalan Kuala Terengganu-Kuantan, 11.30 pagi semalam.

Kata-kata itu diluahkan atlet lumba basikal Sukma Terengganu 2014 pada malam sebelum terlibat dalam kemalangan kepada ibunya, Kuntum Jusoh, 62, sebelum masuk ke bilik tidurnya di kediaman keluarga di Kampung Kolam, Kuala Ibai, di sini.

Bapa mangsa yang ditemui, Ali@Awang Sulong, 68, berkata, arwah memang rapat dengan ibunya dan sekiranya dia (mangsa) sibuk, ibulah yang membasuh pakaiannya termasuk mengemas baju yang hendak dibawa ketika mengikuti kejohanan berbasikal.

“Kami tidak menyangka sikapnya yang agak pendiam malam tadi (malam semalam) adalah petanda kami akan kehilangannya. Biasanya dia agak tegas apabila anak saudaranya buat bising, tetapi malam tadi dia diam sahaja.

“Semua ini berlaku dengan cepat, apa boleh buat, pakcik terima walaupun dia meninggal dalam keadaan begini (berbasikal) sebab memang itu yang dia minat dari kecil lagi,” katanya.

Tidak sempat makan lontong

Mohamad Asmu’i sempat bersalaman dengan keluarga jam 8.30 pagi semalam sebelum keluar menyertai latihan berbasikal bersama kumpulannya, sebelum keluarga menerima berita kemalangan itu lebih kurang jam 12 tengah hari.

Kehilangan anak bongsu daripada 10 beradik itu turut dirasai kakaknya, Nor Kamisah, 32, yang bercadang untuk menyediakan makanan kegemaran Allahyarham, iaitu lontong pada Aidil Adha nanti.

“Dia (arwah) suruh saya buat lontong sebab dia memang suka makan yang saya masak, tapi saya janji dengan dia nak buat masa hari raya nanti.

“Bila dah jadi macam ini, saya terkilan sangat sebab tidak sempat memasak makanan kegemarannya,” katanya.

Mohamad Asmu’i yang juga penuntut Universiti Teknologi Mara jurusan Diploma Sains Sukan itu, sempat menghabiskan dua bungkus nasi lemak ketika bersarapan bersama keluarga sebelum keluar pagi semalam.

“Biasanya dia makan sebungkus nasi lemak setiap kali sarapan pagi, tetapi hari ini (semalam) dia habiskan dua bungkus kerana dia kata mahu makan banyak,” jelasnya.

Jenazah Mohamad Asmu’i disembahyangkan di Masjid Kampung Kolam sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Masjid Kampung Kolam, selepas waktu Asar, petang semalam. – SINAR HARIAN

Entri Best Malaysia Variety Credit to AC Team Online

This article been re-written by Hootoh BlogHootoh Blog Author Hootoh Tudia. Some phrases or ideas were randomly from Free Internet Sources.

rePublish by ✎ Blog Sapa Ceroh

Lepas Ni Mak Tak Payah Basuh Baju Ambe Doh’ Permalink http://sapaceroh.blogspot.com/2013/10/lepas-ni-mak-tak-payah-basuh-baju-ambe.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s