Akhbar The Heat Digantung Cetus Kontroversi Kes Akhbar The Heat…


Akhbar The Heat Digantung Cetus Kontroversi

Kes Akhbar The Heat Digantung Cetus Kontroversi. KDN Nafi Akhbar The Heat Digantung. Punca Akhbar The Heat Digantung. Misteri Kebebasan Media bukti Malaysia Negara Demokrasi. Isu Penggantungan akbar mingguan ini menjadi semakin panas kerana ia berlaku setelah Akhbar The Heat Melaporan Keborosan Najib dan Rosmah membelanjakan wang rakyat sebagai berita muka hadapan mereka. Beberapa hari lalu, The Heat digantung permit penerbitannya secara serta-merta oleh KDN Kementerian Dalam Negeri. 

Akhbar The Heat Digantung Cetus Kontroversi

KDN Nafi Akhbar The Heat Digantung

KDN Nafi Akhbar The Heat Digantung Kerana Laporan Najib-Rosmah Boros.  Kementerian Dalam Negeri (KDN) menafikan dakwaan bahawa penggantungan The Heat adalah disebabkan laporan akbar mingguan itu tentang perbelanjaan tidak berhemah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor.

Punca Akhbar The Heat Digantung

Menurut KDN, Punca permit Akhbar mingguan berbahasa Inggeris The Heat digantung  penerbitan akhbar mingguan berbahasa Inggeris itu digantung kerana mereka Melanggar Syarat-syarat ditetapkan (rahsia) dan Berlaku secara Kebetulan dengan Laporan Keborosan Najib dan Rosmah membelanjakan wang rakyat oleh Akhbar The Heat.

“Keputusan penggantungan tidak ada kena mengena dengan laporan The Heat mengenai Perdana Menteri dan sebarang tuduhan sebaliknya adalah tidak berasas”
– Jurucakap KDN


Walaupun KDN tidak menyatakan secara spesifik berhubung mana-mana artikel, namun ramai yang mempercayai ianya disebabkan oleh rencana muka depan akhbar itu bertajuk “All eyes on big spending Najib” dalam edisi 23-29 November, 2013.

Kebebasan Media bukti Malaysia Negara Demokrasi

Dato Seri Najib telah mengumumkan beberapa langkah ke arah ruang Demokrasi Malaysia, termasuk kelonggaran sekatan terhadap media. Kebebasan Media bukti Malaysia Negara Demokrasi. Bagaimanapun, tindakan menggantung The Heat memperlihatkan berlakunya kawalan ketat ke atas media. Oleh itu Isu permit Akhbar The Heat digantung KDN menjadi Misteri.

Merujuk ulasan Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar. Penggantungan akhbar The Heat berkuatkuasa serta merta selepas diberikan surat tunjuk sebab. Oleh itu Akhbar mingguan itu tidak akan dikeluarkan pada 21 Disember seperti dijadualkan. Ia merupakan prosedur biasa sementara menunggu jawapan kepada surat tunjuk sebab, sebelum tindakan selanjutnya dari KDN. Pihak Penerbit Akhbar The Heat mempunyai masa sehingga 24 Disember untuk menjawab surat tunjuk sebab dikeluarkan.Text

Artikel dan Grafik dalam Entri Akhbar The Heat Digantung Cetus Kontroversi adalah sumber dan rumusan dari beberapa laman blog dan laporan berita tempatan. Penghargaan kepada sumber bermanfaat mereka. Semoga sebaran informasi ini berfaedah untuk semua.


Read more Akhbar The Heat Digantung Cetus Kontroversi
Kes Akhbar The Heat…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s