Elaun Keraian Menteri Malaysia dipotong 10% Elaun Keraian…


Elaun Keraian Menteri Malaysia dipotong 10%

Elaun Keraian Menteri dipotong 10% Januari 2014 adalah satu di antara 11 Langkah Kurangkan Perbelanjaan Sektor Awam oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. Berikut ialah senarai penuh 11 Tindakan Mengurangkan Perbelanjaan Sektor Awam dengan hasrat kerajaan untuk mengamalkan Perbelanjaan Berhemah pada Tahun 2014.

Elaun Keraian Menteri Malaysia dipotong 10%

11 Langkah Kurangkan Perbelanjaan Sektor Awam

 1. Elaun Keraian Menteri Malaysia dipotong 10%
 2. Pengurangan sebanyak 5 peratus kos utiliti elektrik di semua kementerian, jabatan, agensi dan premis kerajaan
 3. Kemudahan bayaran tol bagi pegawai kanan kerajaan (Gred JUSA C ke atas) dikurangkan sebanyak RM50-100 atau 30 peratus; dan
 4. Permohonan baru bagi pengubahsuaian ruang pejabat kementerian, jabatan, agensi dan premis kerajaan dibekukan.
 5. Mengetatkan pelantikan juru perunding atau consultant untuk projek-projek fizikal kerajaan termasuk dalam menjalankan feasibility study.
 6. Pengurangan penggunaan syarikat pengurusan acara serta pemberian saguhati dan cenderamata untuk penganjuran persidangan atau majlis kerajaan yang membabitkan anggota pentadbiran dan penjawat awam.
 7. Meminda kelayakan tiket penerbangan domestik dan antarabangsa bagi penjawat awam misalnya, penerbangan sektor awam bagi penjawat awam Gred JUSA C ke bawah ialah kelas ekonomi.
 8. Pengurangan penyediaan makanan dan minuman semasa penganjuran persidangan, seminar, mesyuarat, kursus, bengkel atau sebarang acara rasmi kerajaan.
 9. Mengurangkan penggunaan kain pemidang (bunting dan banner) bagi penganjuran persidangan, seminar, mesyuarat, kursus, bengkel atau sebaang acara rasmi kerajaan;
 10. Mengoptimakan penggunaan ruang pejabat sedia ada untuk mengurangkan sewaan premis pejabat; dan
 11. Mengaplikasikan pendekatan Strategi Lautan Biru Kebangsaan dengan mengoptimakan penggunaan Pusat Latihan 1Malaysia (1MTC) dan juga kemudahan di institusi-institusi latihan milik kerajaan bagi penganjuran kursus, seminar dan bengkel. 

Elaun Keraian Menteri Malaysia dipotong 10%
Elaun Keraian Menteri Malaysia dipotong 10%

Tindakan Mengurangkan Perbelanjaan Sektor Awam adalah selaras dengan hasrat kerajaan untuk mengamalkan perbelanjaan yang lebih berhemah pada Tahun 2014. Keputusan itu dibuat hasil rundingan dengan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa.

والله أعلمُ بالـصـواب Wallahu’alam bissawab Allah knows the right

Artikel dan Grafik dalam Entri Elaun Keraian Menteri Malaysia dipotong 10% adalah sumber dan rumusan dari beberapa laman blog dan laporan berita tempatan. Penghargaan kepada sumber informasi yang bermanfaat ini. Semoga sebaran coretan ini berfaedah untuk semua.


Read more Elaun Keraian Menteri Malaysia dipotong 10%

Elaun Keraian…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s