Kenapa Vietnam Hentikan Misi Pencarian MH370


Kerajaan Vietnam akan Hentikan aktiviti pencarian Pesawat MH370 sementara menunggu jawapan menyakinkan dari Malaysia mengenai Kedudukan Terakhir Pesawat Boeing 777 milik Malaysia Airlines yang hilang itu.Kenapa Vietnam Hentikan Misi Pencarian MH370.

Kenapa Vietnam Hentikan Misi Pencarian MH370

Timbalan Menteri Pengangkutan Vietnam, Pham Quy Tieu hari ini berkata, operasi mencari pesawat yang dilaporkan hilang pada 8 Mac lalu itu dihentikan selepas laporan media semalam menyebut bahawa Tentera Malaysia kali terakhir mengesan pesawat itu di Selat Melaka. Kenapa maklumat itu tidak disampaikan pada hari pertama kejadian. Sehingga Pasukan penyelamat telah melakukan pencarian yang sia-sia di lokasi yang salah selama beberapa hari. Kenapa Vietnam Hentikan Misi Pencarian MH370.

Demi mengelak kejadian sama berulang, Vietnam telah menghantar dua notis kepada Malaysia (sejak semalam) untuk mengesahkan laporan media antarabangsa (berhubung kedudukan terakhir pesawat itu). Namun Tiada jawapan diterima setakat ini. Kerajan Vietnam memerlukan kerjasama dari Malaysia dengan menyalurkan maklumat yang sebenar. Untuk makluman, Vietnam hanya berhubung dengan seorang sahaja Pegawai dari Malaysia dan maklumat yang diperolehi dari Malaysia tidak mencukupi.

Vietnam Tangguh Misi Menyelamat dan Pencarian MH370

Bagi mengelakkan pencarian sia-sia berulang. Vietnam hentikan operasi mencari dan menyelamat sehingga Malaysia menyalurkan maklumat sebenar mengenai kedudukan terakhir pesawat MH370 yang hilang itu. Namun dua penerbangan untuk operasi mencari dan menyelamat akan tetap dibuat hari ini tetapi semua aktiviti lain akan dihentikan.

Source: Kenapa Vietnam Hentikan Misi Pencarian MH370
Permalink: http://www.hootoh.my/2014/03/kenapa-vietnam-hentikan-misi-pencarian.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s