Kotak Hitam Manusia


Kotak Hitam Manusia. Boleh dikatakan setiap dari kita juga mempunyai kotak hitamnya tersendiri. Setiap daripada kita sejak dilahirkan di dunia ini diberi sebuah kotak hitam. Tidak seperti Kotak Hitam pesawat Terbang. Black Box yang ada dalam diri manusia jauh lebih hebat dari apa yang ada pada kapal terbang. Ia tak perlukan bateri, kalis air dan juga kalis api.

Kotak Hitam Manusia dan Kapal Terbang

Kotak Hitam Kapal Terbang

Apakah kegunaan kotak hitam pada sebuah pesawat? Ianya sangat penting untuk mengetahui apakah punca punca atau penyebab sesebuah pesawat itu boleh terhempas. Bagaimanakah Kotak Hitam berfungsi? Sebenarnya, konotasi kotak hitam disini adalah bahawa tragedi atau misteri itu dikonotasikan dengan warna hitam. Kotak hitam (black box) pada kapal terbang berfungsi untuk mencatat kegiatan pilot baik percakapan / cockpit voice recorder (CVR), mahupun gerak pesawat terbang / flight data recorder (FDR). Untuk lebih memahaminya sila ke Kotak Hitam Hati.

Bila jatuh atau terhempas sesebuah pesawat maka pihak pihak yang terlibat akan bekerja siang dan malam untuk mencari sesuatu yang sangat penting iaitu Rakaman dan Simpanan Data terakhir tersimpan dalam Kotak Hitam. Bila kotak hitam telah berjaya diketemui maka pasukan penyiasat akan mengkaji maklumat yang tersimpan. Demi mencari punca, lalu masej terakhir yang tersimpan didalam kotak hitam dibuka dan didengar segala rakaman dari awal hingga akhirnya. Inilah teknologi ciptaan manusia. Hebat dan sungguh canggih tetapi tidak sehebat yang manusia miliki.

Perakam dan Penyimpan Data Kotak Hitam Manusia

Setiap yang hidup pasti akan mati.  Sesungguhnya kematian itu adalah benar. Apabila tiba masanya. Kotak Hitam kita akan dibuka dan diperlihatkan satu persatu sejarah kehidupan yang kita lalui. Tanpa sedikit pun yang tertinggal. Bagaimanakah Kandungan Kotak Hitam kita.

Kotak Hitam milik Manusia, begitulah kiasannya kepada rekod amalan, dosa dan pahala kita sebagai manusia di mukabumi ini. Sesungguhnya dari Dia kita dihidupkan dan kepada-Nya kita dikembalikan.

Kiasan Kotak Hitam Hati Manusia adalah memetik artikel yang ditulis saudara Mohdyusoff5329. Beringatlah kita selagi adanya usia. Beramallah dan lalui hidup ini di jalan yang benar. Al-Fatihah untuk Moyangku yang telah kembali kepada Penciptanya pada hari Ahad 21 JamadilAwal 1435 Hijrah. Tidak lupa juga pada semua yang telah pergi dulu mendahului.

Source: Kotak Hitam Manusia
Permalink: http://www.hootoh.my/2014/03/kotak-hitam-manusia.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s