Hari Kemenangan Cadbury Malaysia


Adakah Pemenangnya Cadbury Malaysia? Kontroversi DNA Babi dalam produk makanan berstatus Halal telah mengejutkan seluruh rakyat Malaysia. Terkini! Hukum Agama Isu Halal atau Haram tercetus apabila beberapa Produk Cadbury dilaporkan mengandungi Porcine/Asid Deoksiribonukliek (DNA Babi).
Hari Kemenangan Cadbury Malaysia
Bagi mengelakkan Hukum Agama terus dipersendakan dan menimbulkan Kemarahan umat Islam. Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) telah mempertikaikan Tempoh masa yang terlalu lama diambil Kementerian Kesihatan Malaysia (KMM) bagi Menguji Produk Cadbury.  Indonesia telah mengikut jejak Malaysia dan terikini Arab Saudi juga Menguji kandungan produk Cadbury.

The Saudi Food and Drug Authority (SFDA) has collected samples of Cadbury chocolates from the local market to conduct laboratory tests to determine if they contain traces of pig DNA
The Saudi Food and Drug Authority

3 Bulan untuk Pengesahan Status Halal

Dalam tempoh tiga bulan analisis dilakukan untuk mengeluarkan Keputusan ujian sampel coklat Cadbury. Malaysia telah menerima perlbagai produk makanan lain yang diadukan oleh pengguna. Mereka mempertikaikan status halal dan mencetuskan kontroversi baru. Extra: Melucukan 3 Bulan Analisis.
Hari Kemenangan Cadbury Malaysia
Adakah Laporan KKM ini Asli

KMM mengesahkan Produk Cadbury mengandungi Porcine

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan Produk Cadbury mengandungi Porcine (DNA Babi) Asid Deoksiribonukliek adalah benar. Selain terkejut, timbul persoalan Bagaimana Produk mengandungi DNA Babi boleh miliki pengesahan Status Halal di Malaysia. Selain tertera Logo Halal Asli, produk Haram itu juga dijual secara umum di pasaran terbuka seluruh Malaysia.
Kerana begitu dan begini dan disebabkan pihak itu dan ini maka dipendekkan cerita. Mereka mengatakan Produk Cadbury yang sah mengandungi Porcine berkemungkinan tercemar ketika proses penyimpanan dan sebagainya. Oleh itu Jabatan Kimia Malaysia pula diarah melakukan Ujian Makmal Produk Cadbury demi menghalalkan semula Produk tersebut di Malaysia.

Kami telus dalam mengendalikan kes seperti ini, tiada pihak yang tahu mengenai keputusan bakal diumumkan kelak, termasuk menteri.
– Pegawai Perhubungan Awam JAKIM

Menurut JAKIM pengumuman keputusan ujian makmal Jabatan Kimia Malaysia akan diumumkan awal bulan Jun. Keputusan akan dimumkan oleh Datuk Seri Jamil Khir Baharom di Auditorium As Syafie Institut Latihan Islam Malaysia, Bangi, Selangor. Semoga seluruh rakyat Malaysia dapat hadir bagi meraikan Hari Kemenangan Cadbury Malaysia.

Source: Hari Kemenangan Cadbury Malaysia
Permalink: http://www.hootoh.my/2014/06/hari-kemenangan-cadbury-malaysia.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s