Masa depan UPSR Peperiksaan dalam PBS


Peperiksaan dalam PBS KSSR. Masa depan UPSR. Adakah Peperiksaan terus dikekalkan, Ia masih menjadi persoalan. Informasi yang diperoleh sentiasa bercanggah. Apabila ada yang bertanya, Jawapan dan penjelasan dari “mereka” sentiasa berubah-rubah. Hingga terciptanya terma “Misteri UPSR“. Walaupun ia bukan urusan guru untuk memikirkannya, namun membayangkan masa depan anak didik, menjadikan guru-guru sekolah mulai gundah hatinya bila melihat ragam pendidikan negara. Umpama tangan terikat di langit, kaki terpasak di bumi.

Masa depan UPSR Peperiksaan dalam PBS

Adakah Peperiksaan UPSR akan diteruskan di Sekolah Rendah

Prestasi pelajar dikembangkan melalui Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) di sekolah menengah berdasarkan keputusan UPSR yang diperolehi. Oleh itu UPSR Terus Dikekalkan – Jelas Muhyiddin Yassin. Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) akan dikekalkan sebagai Peperiksaan Awam Utama di sekolah rendah Malaysia. Tidak Boleh Mansuh! Peperiksaan UPSR penting bagi menilai pencapaian pelajar selepas 6 tahun persekolahan di sekolah rendah. Begitulah penjelasan Menteri Pendidikan Muhyiddin Yassin yang dipetik dari ABN.

Walau apapun keputusan mereka (selepas UPSR), mereka akan tetap naik ke tingkatan satu. Tetapi ibu bapa pun nak tahu di mana mereka berada. Maka sebab itu kita teruskan dasar yang lama telah kita laksanakan untuk beri kesempatan bagi kita menilai pencapaian mereka. 
— Tan Sri Muhyiddin Yassin

Peperiksaan dalam (PBS) Pentaksiran Berasaskan Sekolah

Harapan Menteri Pendidikan, Mudah-mudahan PBS dapat mencipta pelajar yang lebih cemerlang, mempunyai pemikiran aras tinggi, boleh menganalisa, boleh memahami secara lebih mendalam, tidak hanya setakat menghafal sebagaimana yang berlaku pada masa-masa lepas.

Source: Masa depan UPSR Peperiksaan dalam PBS
Permalink: http://www.hootoh.my/2014/09/masa-depan-upsr-peperiksaan-dalam-pbs.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s