Kesilapan Menguruskan Kertas Soalan UPSR


Fokus Terbaru Siasatan Kertas UPSR Bocor. Pasukan Khas Menyiasat Kesilapan Lembaga Peperiksaan dalam Menguruskan Kertas Soalan Peperiksaan Rasmi dan Keterangan 4 Pegawai Kementerian Pendidikan dijadikan justifikasi dan hala tuju Siasatan Kes Kebocoran Kertas Sains dan Bahasa Inggeris UPSR 2014 dimana telah menjejaskan Prestasi dan Intergriti Lembaga Peperiksaan yang sangat penting bagi pembangunan pelajaran dan pendidikan Negara.

Kesilapan Menguruskan Kertas Soalan UPSR

Tiada tangkapan yang dibuat setakat ini. Pihak polis sedang mengumpul keterangan juga meneliti kesilapan menguruskan kertas soalan peperiksaan dengan kerjasama oleh Lembaga Peperiksaan dan agensi-agensi terbabit. Ibu bapa dan Murid Tahun 6 yang tidak berpuas hati dengan situasi ini diharap bertenang dan memberi laluan kepada polis untuk melaksanakan siasatan. Sesiapa yang mempunyai maklumat yang mampu membantu siasatan polis, diharap menyalurkan informasi itu kepada balai-balai polis berdekatan.

Hanya 4 Pegawai Kementerian Disoal Siasat

Terkini, Empat Pegawai Kementerian termasuk Pengarah Lembaga Peperiksaan, Dr. Nai’mah Ishak telah diambil keterangan sejurus polis mendapat maklumat berhubung kebocoran kertas soalan berkenaan. Tiga lagi individu terbabit ialah dua pegawai kanan Lembaga Peperiksaan di Putrajaya serta seorang lagi pegawai khas kementerian tersebut di Johor yang paling awal membuat laporan polis berhubung kes UPSR Bocor.

Fokus Terbaru Siasatan Kertas UPSR Bocor

Fokus Siasatan Kes Kebocoran Kertas UPSR, mengambil kira semua aspek termasuklah di kilang percetakannya di luar negara. Selain berpandukan rakaman percakapan pihak-pihak tertentu yang dapat membantu polis untuk memastikan dalang bertanggungjawab membocorkan kertas UPSR.

Kesilapan Menguruskan Kertas Soalan UPSR

Tan Sri Muhyiddin Tampil Memikul Tanggungjawab

Dari Kejauhan Tan Sri Muhyiddin Yassin Tampil Memikul Tanggungjawab yang diamanahkan serta mengambil ‘accountability’ atas Tragedi Kebocoran Kertas Peperiksaan UPSR. Demi amanah dan Intergriti  yang tinggi, Muhyiddin telah umumkan Penggantungan tugas Pengarah Lembaga Peperiksaan Malaysa (LPM), Dr. Naimah Ishak dan Timbalan Pengarah Operasi LPM, Dr. Wan Illiyas Wan Salleh berkuat kuasa serta-merta sehingga selesai siasatan mengenai kebocoran kertas soalan Sains dan bahasa Inggeris UPSR 2014.

Source: Kesilapan Menguruskan Kertas Soalan UPSR
Permalink: http://www.hootoh.my/2014/09/kesilapan-menguruskan-kertas-soalan-upsr.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s