Status (T) Calon Tidak Hadir Penjadualan Semula UPSR 2014


470 000 Murid perlu menduduki Penjadualan semula Kertas Soalan Bocor Sains, Bahasa Inggeris, Matematik dan Bahasa Tamil pada 30 September dan 9 Oktober. Calon UPSR 2014 yang tidak menduduki semula akan dinilai sebagai ‘T’ untuk Tidak Hadir. Badan peperiksaan itu menjelaskan bahawa calon yang tidak menduduki semula peperiksaan UPSR 2014 bagi empat mata pelajaran itu tidak akan diberikan gred tetapi direkodkan sebagai ‘T’ iaitu ‘Tidak Hadir’ bagi mata pelajaran terbabit. Ini selari dengan peraturan peperiksaan yang berkuat kuasa bahawa calon hendaklah menduduki semua kertas peperiksaan bagi setiap mata pelajaran berkenaan.

Peperiksaan Semula UPSR bagi Kertas Soalan Bocor

Hootoh Tudia ingin mengucapkan Jutaan Tahniah atas Persediaan yang dilakukan pihak sekolah bagi menghadapi Peperiksaan Semula UPSR bagi Kertas Soalan Bocor pada 30 September dan 9 Oktober ini. Segala pengorbanan yang dilakukan hanya Allah yang mampu membalasnya. Rahmat ke atas mu sepertimana yang dijanjikan oleh Allah yang Maha Mengetahui.

Guru besar dan guru sekolah telah melakukan tugasan sewajarnya termasuk penyediaan bilik peperiksaan supaya calon dapat menduduki peperiksaan itu dengan baik dan selesa. Demi anak bangsa, Warga Pendidik ini tidak pernah henti memberi Motivasi dan Galakan kepada murid. Ketika situasi sukar sekalipun Guru terus melakukan pelbagai program untuk membantu anak didik negara.

Berdasarkan beberapa perbualan dengan Murid Sekolah, rata-ratanya  telah bersedia untuk menduduki peperiksaan ulangan dan berazam mendapat keputusan yang baik.

Kementerian Pelajaran dan Lembaga Peperiksaan memahami kesukaran yang dihadapi Guru dan Ibu-Bapa bagi memastikan Calon UPSR bersedia menghadapi Peperiksaan Semula UPSR setelah berlakunya Kes Kebocoran Soalan yang mengejutkan seluruh negara baru-baru ini. tetapi penjadualan semula itu perlu bagi memastikan kredibiliti dan integriti peperiksaan UPSR iaitu Peperiksaan Awam yang bertujuan untuk menilai Pencapaian Pelajar pada Akhir Pendidikan Sekolah Rendah berjaya dikekalkan.

Polis akan menyiasat lebih jauh Kes Kebocoran UPSR 2014 berikutan Peguam Negara memerlukan lebih maklumat untuk memastikan mereka yang bertanggungjawab akan dibawa ke muka pengadilan.

Source: Status (T) Calon Tidak Hadir Penjadualan Semula UPSR 2014
Permalink: http://www.hootoh.my/2014/09/status-t-calon-tidak-hadir-penjadualan.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s