Kerosakan Banjir Sekolah di Terengganu RM14 juta


Kerajaan Negeri Terengganu menganggarkan nilai kerosakan barangan dan infrastruktur sekolah yang dilanda Banjir 2014 di negeri ini lebih daripada RM14 juta. Kesan Kerosakan Banjir tersebut melibatkan kerosakan seperti tandas, bangunan pejabat, kelengkapan perabot, buku teks, pendawaian eletrik serta peralatan eletrik melibatkan 192 sekolah yang ditenggelami air dan sekolah yang dijadikan pusat pemindahan. sekolah di tiga daerah yang paling terjejas iaitu Kemaman, Hulu Terengganu dan Dungun.

Kerosakan Banjir Sekolah di Terengganu RM14 juta
Keadaan di SMK Manek Urai Kelantan

Nilai Kerosakan Prasarana, Barangan dan Infrastruktur Sekolah terlibat banjir di Terengganu yang dianggarkan melebihi RM14 juta hanyalah anggaran awal. Penilaian sebenar jumlah kerosakan masih dalam proses perlaksanaan dan Laporan kerosakan akibat banjir secara terperinci akan siap tidak lama lagi. Sumber: Terengganu anggarkan nilai kerosakan prasarana dan barangan sekolah lebih RM14 juta.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sains Teknologi dan Tugas-Tugas Khas Negeri, Ghazali Taib melalui Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu akan membuat permohonan segera untuk membaik pulih kerosakan secepat mungkin kepada Menteri Pendidikan Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin bagi menyediakan Keperluan Sesi Persekolahan 2015 yang akan bermula tidak lama lagi.


Source: Kerosakan Banjir Sekolah di Terengganu RM14 juta
Permalink: http://www.hootoh.my/2015/01/kerosakan-banjir-sekolah-di-terengganu.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s